Jump to content

Συμβουλές για ένα ασφαλές WordPress


MediaHost
 Share

Recommended Posts

  • Administrators

Γιατί είναι σημαντικό να έχεις ένα ασφαλές WordPress;

Σαν επιχειρηματίας, είναι σημαντικό να καταλάβεις την σημασία να έχεις ένα ασφαλές WordPress. Κάθε μέτρο που λαμβάνεις για την ενίσχυση της ασφάλειας του WordPress σου συμβάλλει στην επιτυχία του διαδικτυακού σου εγχειρήματος.Η επένδυση στην ασφάλεια του WordPress αποδίδει πάντα και γίνεται πιο εμφανές όταν οι χάκερς πραγματοποιούν Κυβερνοεπιθέσεις.

Εδώ είναι μερικά από τα προφανή πλεονεκτήματα ενός ασφαλούς WordPress.

Επιχειρηματική αξιοπιστία

Η επιχειρηματική αξιοπιστία είναι ένα πλεονέκτημα που κερδίζεται με κόπο και επιτυγχάνεται με τα χρόνια σκληρής δουλειάς, καλών σχέσεων με τους πελάτες και οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Βασίζεται στις αρχές που εσείς ως επιχειρηματίας θέτετε και τηρείτε. Ωστόσο, ακόμη και μια μικρή επίθεση DDoS ή μια προσπάθεια Bruteforce attack μπορεί να κάνει τους πιο πιστούς πελάτες σας να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της επιχείρησής σας.

Η επιχείρησή σας χάνει την αξιοπιστία της όταν ο ιστότοπος κρασάρει ή παραβιάζεται λόγω κυβερνοεπίθεσης και δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τους πελάτες της ή προσφέρει κακή εμπειρία χρήστη. Μετά από κάθε παραβίαση, οι πελάτες σας χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην επιχείρησή σας και αρχίζουν να εξετάζουν άλλες επιλογές.

Αδιάκοπες Λειτουργίες

Όταν το WordPress δεχθεί cyberattack , επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του και κατά καιρούς τον καθιστά μη λειτουργικό. Αυτό δεν περιορίζει τους πελάτες να επισκέπτονται το site σας, αλλά φτάνει μέχρι τις εσωτερικές σας λειτουργίες, όπως η διαχείριση παραγγελιών, η διαχείριση προϊόντων, και το πρόγραμμα δημοσιεύσεων. Τώρα φανταστείτε τις ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν τέτοιες δυσλειτουργίες κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου ή κατά την διάρκεια εκπτώσεων.

Τρωτά Σημεία Ασφάλειας του WordPress

Το WordPress έχει μεγάλο μερίδιο στον χώρο ανάπτυξης ιστού. Δεν είναι πλέον μια πλατφόρμα δημοσίευσης περιεχομένου, αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα περίπλοκο οικοσύστημα εργαλείων. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά και λειτουργούν τέλεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ηλεκτρονικό εμπόριο, ακόμη και επιχειρήσεις. Το WordPress ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα επιτρέπει στους συνεισφέροντες και τους προγραμματιστές να τροποποιούν και να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα όπως θέλουν. Δυστυχώς, αυτό το μοντέλο λειτουργεί επίσης υπέρ των χάκερ που χειραγωγούν τον ανοιχτο κώδικα είτε για να εκτελέσουν την πραγματική επίθεση που είναι κατάλληλη για τον επιθυμητό στόχο τους είτε για να χρησιμοποιήσουν τον ιστότοπο του θύματος για να επιτεθούν σε άλλους ιστότοπους. Επομένως, είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με τα ακόλουθα κοινά τρωτά σημεία, ώστε να μπορείτε να τα εντοπίσετε και να τα μετριάζετε έγκαιρα.

DDoS Επιθέσεις

DDoS είναι τα αρχικά του Distributed Denial of Service. Αυτό είναι παρόμοιο με την επίθεση DoS, αλλά αντί να χτυπήσει μόνο ένας κεντρικός υπολογιστής τον ιστότοπο του θύματος, εκατοντάδες μολυσμένοι ιστότοποι στέλνουν χιλιάδες αιτήματα ανά δευτερόλεπτο σε έναν μόνο στόχο — υπερκαλύπτοντας τους πόρους του διακομιστή και τον καθιστούν μη λειτουργικό για τους πραγματικούς επισκέπτες. Η επίθεση DDoS δεν είναι μια διεισδυτική επίθεση. Συνήθως εκτελείται μέσω χιλιάδων ήδη παραβιασμένων τοποθεσιών γνωστών ως Botnets.

Οι χάκερ μπορούν να παραλύσουν τον ιστότοπο του θύματος στέλνοντας χιλιάδες ταυτόχρονα αιτήματα. Το DDoS δεν είναι πάντα αντιληπτό, μερικές φορές, χτυπά τον διακομιστή διακριτικά για να σπαταλήσει τους πόρους του και να αυξήσει τις οικονομικές απώλειες.

Bruteforce Επιθέσεις

Οι Bruteforce επιθέσεις είναι πολύ συνηθισμένες στο WordPress. Η πλειονότητα των προσπαθειών γίνεται για να σπάσει ο κωδικός πρόσβασης wp-admin, ο οποίος βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο σημείο για την πλειοψηφία του ιστότοπου, π.χ. www.examplesite.gr/wp-admin. Για να δοκιμάσουν διάφορους συνδυασμούς, οι χάκερ χρησιμοποιούν εξειδικευμένα ρομπότ για να αρχίσουν να επίτιθενται τη διεύθυνση URL με λέξεις και φράσεις από ένα λεξικό για να μαντέψουν το σωστό όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης. Ο διακομιστής σας επηρεάζεται όταν γίνονται χιλιάδες προσπάθειες να μαντέψουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης, κάτι που τελικά επιβραδύνει τον ιστότοπό σας και επιβαρύνει τους πόρους του διακομιστή σας. Αφού αποκτήσουν επιτυχώς πρόσβαση στον ιστότοπο, οι χάκερ μπορούν είτε να αναπτύξουν σιωπηλά ένα κακόβουλο σενάριο, να αλλάξουν τα διαπιστευτήρια πρόσβασης, να κλέψουν δεδομένα ή απλά να κλείσουν ολόκληρο τον ιστότοπο.

Cross-Site Scripting (XSS)

Το Cross-Site Scripting είναι μια διεισδυτική επίθεση όπου ο χάκερ βάζει τα κακόβουλα scripts εκμεταλλευόμενοι τα τρωτά σημεία του συστήματος που επιτρέπει την εισαγωγή των κακόβουλων δεδομένων μέσω μιας φόρμας χρήστη χωρίς επικύρωση ή κωδικοποίηση. Ένα κακόβουλο script μπορεί να έχει πρόσβαση σε οποιαδήποτε cookie, διακριτικά περιόδου λειτουργίας ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες που διατηρεί το πρόγραμμα περιήγησης και χρησιμοποιούνται από τον ιστότοπο, καθώς πιστεύει ότι το σενάριο προέρχεται από αξιόπιστη πηγή.

Κακόβουλα Scripts: Θέματα και πρόσθετα

Τα θέματα και τα πρόσθετα είναι πολύ δελεαστικά στη χρήση, αλλά συχνά γίνονται ο κύριος λόγος πίσω από μια παραβίαση ασφάλειας στο WordPress. Αυτό συμβαίνει όταν οι προγραμματιστές δεν τα ενημερώνουν ώστε να αντιστοιχούν στις πιο πρόσφατες αναβαθμίσεις ασφαλείας. Άλλες φορές, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες του ιστότοπου δεν ενημερώνουν σε νεότερη έκδοση από το φόβο ότι μπορεί να καταλήξουν να σπάσουν τον ιστότοπο. Όλες αυτές οι ενέργειες σηκώνουν κόκκινες σημαίες και δίνουν την ευκαιρία στους χάκερ να εκμεταλλευτούν αυτά τα τρωτά σημεία που υπάρχουν μέσα στο ξεπερασμένο theme ή plugin.

Πώς να ασφαλίσεις το WordPress;

Κρυπτογραφημένη σύνδεση μέσω πιστοποιητικού SSL

Αυτό είναι ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο για την ασφάλεια του WordPress και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του. To SSL προστατεύει την επικοινωνία μεταξύ του πελάτη και του διακομιστή και κρυπτογραφεί τα ευαίσθητα δεδομένα, έτσι ώστε μόνο ο επαληθευμένος πόρος με ένα έγκυρο δημόσιο κλειδί να μπορεί να τον αποκρυπτογραφήσει — καθιστώντας αδύνατη την ανακάλυψη δεδομένων. Χρησιμοποιεί το HTTPS για να δημιουργήσει μια ασφαλή σήραγγα μεταξύ του προγράμματος περιήγησης του χρήστη και του WordPress σας μέσω του οποίου μοιράζονται μοναδικά κλειδιά που χρησιμοποιούνται για κρυπτογράφηση και αποκρυπτογράφηση δεδομένων.

Περιορισμένες Προσπάθειες Σύνδεσης

Η σελίδα σύνδεσης WordPress είναι μια ευαίσθητη σελίδα και στοχεύεται περισσότερο για επιθέσεις Bruteforce. Ένας απλός τρόπος για να το προστατέψετε από τέτοιες επιθέσεις είναι να περιορίσετε τον αριθμό των προσπαθειών σύνδεσης και να αποκλείσετε αυτήν τη διεύθυνση IP για κάποιο χρονικό διάστημα. Η πλειοψηφία των plugins ασφαλείας του WordPress προσφέρουν αυτήν τη δυνατότητα. Εάν χρησιμοποιείτε ένα από αυτά, αναζητήστε αυτήν τη δυνατότητα και ορίστε τους κανόνες προσπαθειών σύνδεσης σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στη λίστα επιτρεπόμενων τις επιλεγμένες εσωτερικές διευθύνσεις IP εάν θέλετε και να αποκλείσετε τον υπόλοιπο αριθμό αποτυχημένων προσπαθειών.

Προσθήκη ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων

Ένας άλλος τρόπος για να εξασφαλίσετε τη σύνδεσή σας στο WordPress. Μπορείτε να συνδυάσετε την περιορισμένη δυνατότητα σύνδεσης με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα plugin που επαληθεύει τον χρήστη σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες πριν συνδεθείτε με επιτυχία. Η εφαρμογή του 2FA είναι αρκετά απλή. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα plugin και υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξετε, συμπεριλαμβανομένης του Google Authenticator plugin.

Απενεργοποιήστε την επεξεργασία αρχείων

Μια άλλη πολύ χρήσιμη μέθοδος είναι να προστατεύσετε το WordPress από τυχόν εσωτερικές κακόβουλες δραστηριότητες. Η απενεργοποίηση των λειτουργιών επεξεργασίας αρχείων αποτρέπει τους μη εξουσιοδοτημένους χρήστες να τροποποιήσουν theme και plugins. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να έχετε πρόσβαση στο αρχείο wp-config.php. Και πάλι, αυτό είναι ένα ευαίσθητο αρχείο, επομένως βεβαιωθείτε ότι το καταλαβαίνετε πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές. Μετά τη λήψη του αρχείου, αναζητήστε το "define('DISALLOW_FILE_EDIT')" και ορίστε το ως αληθές ( true ).

define('DISALLOW_FILE_EDIT', true);

Συχνές Ενημερώσεις : WorldPress, Themes, Plugins

Η ενημέρωση του WorldPress, το theme και τα plugins, είναι ζωτικής σημασίας για ένα ασφαλές ιστότοπο. Εάν χρησιμοποιείτε ένα plugin ή ένα theme που δεν υποστηρίζεται πλέον από τους προγραμματιστές του, τότε αντί να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την παλιά έκδοση, αναζητήστε καλύτερες εναλλακτικές λύσεις — υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες themes και plugins εκεί έξω.

Προστασία Bot

Η επισκεψιμότητα των Bot είναι αναπόφευκτη καθώς πολλές χρήσιμες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της κατάταξης ιστοτόπων, πραγματοποιούνται από αυτά τα Bot. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης κακά Bot που περιφέρονται στο διαδίκτυο για κακόβουλες δραστηριότητες. Αυτά τα Bots περιλαμβάνουν spam bots, web scrapers, δίκτυα DDoS, click fraud bots κλπ.

Στη MediaHost, χειριζόμαστε την κακή κατάσταση του bot σαρώνοντας και παρακολουθώντας προληπτικά την εισερχόμενη κίνηση και χρησιμοποιώντας την ανθρώπινη παρουσία που αναλύει τη συμπεριφορά της επισκεψιμότητας των bot και φιλτράρει τα κακά bot. Προστατεύει τον ιστότοπό σας στο WordPress από τα ανεπιθύμητα διαφημιστικά σχόλια και κριτικές καθώς και από την απόσυρση δεδομένων.

Επαγγελματικό Semi-Dedicated Web Hosting - MediaHost.gr

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...